Sunday, June 19, 2011

The Perfect Age to Begin (I)

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Starting With An Infant ( 3 months to 6months)

If you are beginning your reading program with a 3-6 months old, he will be majoring in the first step of the Reading Pathway. This step will be the heart of your program. The most important things to remember are:

1. Show words very quickly.
2. Add new words often.

The wonderful thing about a tiny infant is that he is a pure intellectual. He learns anything with a total impartiality and without any bias what-soever. He learns fir learning's sake, without any strings attached. Of course, his survival depends on this characteristics but it is an admirable characteristics and is no less admirable for being tied to his survival.

Between 3-6 months of age a tiny baby is able to take in language at an astounding rate. He is also seeing detail consistently. In short, he is able to absorb spoken language without the slightest difficulty, as long as we make that information loud and clear. He is able to absorb written language as long as it large and clear. It is our objective to keep reading words large and bold so that the baby can always see them easily.

At this stage a baby is using sounds to talk to us. However, it will be months before we are able to decode all these sounds as the words, sentences and paragraphs that they are. In adult terms, then the baby cannot talk.

He has superb sensory pathways to take in information, but he has nit yet developed the motor pathways sufficiently to get information back out in a way that can readily be understood.Since this is the case, someone will no doubt ask you how can teach a baby to read when he cannot yet talk. Reading is done with the visual pathway, not the mouth. Readings is the process of taking in language of putting out language in its oral form.

Reading is a sensory ability as is hearing. Talking is a motor ability as is writing. Talking and writing require motor skills that the baby doesn't have.  The fact that your baby is too young to speak and is not able to say his reading words does not negate the fact that you are increasing and enrichment his language by teaching him to read.  Indeed such investment in teaching the baby to read will speed his talking and broaden his vocabulary. Remember that language is language, whether transmitted to the brain via the eye or via the car.

At The Institute for the achievement of Human Potential we use reading as one of the important means of teaching brain-injured children to speak. Reading aloud for a 4 months old is impossible. This is to his great advantage since no one will be tempted to try to get him to do this. He can read as you and I read silently, quickly and effectively. At this age of tiny child a glutton  for information. He will probably demand more information than you are able give him. When you begin your reading program you may often find that at the end of a session he will demand more. Resist the temptation of repeating his words again or doing another group just then. He might happily see 4 or 5 groups of words and still want more.

You can actually show several sets back-to-back with 3 or 4 months old and get away with it for a few months, but he prepared to change in the near future because you will need to do so. Remember he is a linguistic genius - be prepared to feed him with a lot of new single words.


Monday, June 6, 2011

Quranic Baby Genius

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Alhamdulillah, pagi ni umi rasa happy sebab dapat berborak dan share dengan Kak Lina, ibu Darwish dan Darwisya yang selama ni dok belek dan intai-intai cara Kak Lina didik anak...banyak ilmu yang umi dapat walaupun perbualan telefon amat singkat..(kacau kak Lina tengah shopping dengan anak-anak dia..hehe) Umi kononnya nak join program Kak Lina, tp quota dah penuh..sedeh je...huhu..tapi ala kulli hal, hope kita boleh keep in touch..umi perlu banyak lagi belajar daripada orang yang banyak pengalaman dalam mendidik anak nie..I LIKE IT!!

Umi ade tanya beberapa soalan yang umi boleh kongsikan sama-sama di sini:
Secara ringkasnya, apa yang umi boleh kongsikan di sini, Kak Lina secara seriusnya mengajar anaknya ketika berumur 3 tahun, mengajar membaca dan usia 4tahun, darwish /sya boleh membaca dengan lancar...tapi exposure tu memang perlu dimulakan ketika baby lagi...memang apa yang umi kaji dan lihat, pada usia 2tahun ke atas mommy perlu mengambil inisiatif lebih sikit untuk mengajar dan pada waktu ini, anak lebih cepat belajar sebab mereka sudah mula boleh bercakap dan belajar secara "serius"..kapasiti otak mereka juga telah menyamai 80% otak dewasa. tetapi prinsipnya tetap sama, belajar sambil bermain...ibubapa mereka kreatif dengan memahami dunia kanak-kanak adalah bermain. Umi sangat kagum bila darwish telah dididik menghafaz sambil bermain..jom tengok video cute bawah ni..



Bertanya tentang pendapat Kak Lina tentang mengajar ketika usia baby, Kak Lina memang sangat bersetuju supaya usaha mengajar membaca ini perlu diterapkan sejak baby lagi...Jika kita lihat hari pertama lagi baby dilahirkan, mereka disambut dengan azan dan iqamat i.e baby diajar dengan memperdengarkan apa yang kita dengarkan kepada mereka. Oleh itu, kita amat disarankan untuk memperdengarkan selalu ayat-ayat Qur'an kepada baby sebagai salah satu pendidikan al-Qur'an kepada mereka. Untuk anak yang pelat bercakap, Kak Lina juga mencadangkan untuk diajarkan al-Quran kerana ia adalah "speech theraphy" kepada anak. Mengikut pakar, bagi mereka yang mempunyai anak yang pelat, ibubapa perlu bercakap dengan bulat dan jelas kepada mereka selalu. Tetapi, dalam kesibukan kita sekarang sebagai ibubapa yang bekerjaya, selalunya tidak ada masa/ kurang berkesempatan untuk berbuat demikian selalu setiap kali bercakap. Maka, jika ada anak yang pelat, segeralah ajarkan kepada mereka al-Quran kerana al-Qur'an itu perlu dibaca dan disebut dengan betul, maka dalam proses mengajarnya, kita akan menyebut dengan bulat dan jelas, menyebabkan pelat mereka akan hilang secara berperingkat, insyaallah.. Rasulullah s.a.w. bersabda:"Memberi ilmu ketika kecil laksana melukis di atas batu." (Riwayat al-Baihaqi dan Tabrani)

Berkenaan dengan Little Reader, Kak Lina juga ada menyatakan bahawa alat bantu mengajar ini merupakan salah satu pilihan bagi menggantikan cara tradisional mengajar anak mengaji al-Qur'an. Ia sangat sesuai diajar kepada baby / anak-anak kecil bagi mempercepatkan proses pembelajaran kepada mereka. Kak Lina juga sangat suka pendekatan yang digunakan oleh LR ini dan terpulang kepada ibubapa yang ingin memanfaatkan alat bantu mengajar ini kepada anak-anak mereka... Di bawah ini, adalah video drpd Kak Lina untuk kita jadikan inspirasi dan semangat supaya anak kita mencontohi anak mereka.




p.s Adik comel Darwish dan Darwisha akan mempersembahakan bacaan hafazan mereka di Kediaman YAB Menteri Besar Perak pada 26 Jun ini...bittaufiq wan najah...umi love u all..muahhhs..!!


MENDIDIK JILUL QURAN AL-FARID
"GENERASI AL-QURAN YANG BERGERAK!!!"
Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)