Monday, February 28, 2011

Pernah dengar Little Reader?

Posted by Siti Mazlita | 2 comments
Agak lama menyepi disebabkan kekangan masa dan komitmen yang terlalu banyak. Walaupun "keje sekolah" berderet lagi tak siap, tapi umi cuba untuk share something di sini.

Anyhow, tentang Little Reader, u all sume pernah dengar ke? atau ini first time dengar? hehe.. sebenarnya Little Reader ini merupakan salah satu alat bantu mengajar yang kini baru diperluaskan di Malaysia baru-baru ini...tapi dah lama ade kat luar Malaysia..penjelajahan Little Reader ini bermula apabila umi melihat you tube Felicity dan masa tue memang excited sangat2...memang wowww!! budak setahun dah boleh baca u!!! So, umi mula searching dan surf mana2 yang berkaitan dan akhirnya berjumpelah dengan Little Reader ni..



Umi nk share ape yang menariknya LR ni..actually, once kita beli license dari company tersebut kita akan dapat download software LR ke dalam lappy, tp max 2 laptop tau..then kita boleh download sesuka hati file yang ade di website company tersebut..sume bahasa ade dalam tue...bahasa arab , france, sume ade..klu nk cari surah2 dalam al-quran pun ade,  kita tak yah nk buat lagi..just download and klik..mudah kan...umi yakin bende simple cam nie, sume blh buat, kecuali malas dan takde usaha..tu je..di samping itu juga, klu kita ade buat file yang menarik, kita boleh share kan pada parents lain jugak di kolumn forum...

apa lagi yang menarik? Di dalam software ini, ade disediakan skli recorder untuk kita record suara kita supaya mudah kita membuat file kita sendiri..so baby akan mudah belajar dan membaca melalui sesuatu yang dia lihat dan tengok di sekeliling mereka setiap hari. Contoh, klu kita nk ajar baby kita "abah" or "ummi" kita boleh personalizekan file dan boleh letak gambar kita kat situ.Dari situ, baby akan cepat belajar, betol tak?

Then, LR ini menggabungkan method flash card dengan system teknologi. Main course yang diajar dlm software ini; Word Flash, Multisensory, Picture Flash, Video and Pattern Phonics..so baby akan stimulate semua sensory dan cuba membuat apa yang mereka tengok daripada video tersebut..contoh word yang disediakan pada awal semester course: smile , laugh, kick, point, eat, drink, clap, wave..so sume gabungan actions beserta dengan video akan menarik perhatian baby untuk fokus, belajar dan membaca. Mukhlis dalam masa 14 hari sudah boleh identify dan membaca action clap, smile, laugh, point..klu word flash keluar clap, he clap hands together..seronokkan??

dan sebenarnye macam2 lg yang kita boleh manfaatkan drpd LR ni..serius, kita akan happy klu tgk anak kita bijak kan...dan hakikatnya anak kita mmg bijak dan peranan kita untuk mengasah potensi bijak tersebut. Seperti mana Allah mengajar Nabi Adam ketika mana Adam diturunkan dari syurga ke dunia tentang nama-nama benda, begitu juga kita..boleh rujuk 2:33, itulah sunnahtullah yang kita tak boleh nk lari...


Klu u all yang melihat sendiri keberkesanan LR ini, boleh download free trail 14 days di sini. Manfaatkan 14 hari ini dan anda boleh lihat sendiri kemampuan dan potensi baby anda...Dan jika ada sesiapa berminat untuk dapatkan LR ini tanpa perlu membeli daripada company tersebut boleh hubungi umi atau u all boleh juga ade option lain jika betul2 berminat dengan LR ini, tetapi kekangan kewangan dan sebagainya, umi boleh bantu, insyallah..yang penting, kita sama2 berusaha membentuk anak kita menjadi yang terbaik dan menyahut seruan iqra' yang jelas dinyatakan dalam surah al-'Alaq..kita usaha, ikhtiar dan hasilnya kita serah pada Allah...cheeers!!

Wednesday, February 16, 2011

Satu kad satu saat tiga kali sehari

Posted by Siti Mazlita | 1 comments

GEMBIRA...Norhidawati merangsang anak-anaknya menerusi kad imbasan yang diberi tiga kali sehari.
GEMBIRA...Norhidawati merangsang anak-anaknya menerusi kad imbasan yang diberi tiga kali sehari. 

PADA usia 17 bulan, kanak-kanak ini sudah boleh membaca dan menyebut perkataan dengan lancar. Malah, lebih menakjubkan apabila dia mula mengenal huruf pada kad imbasan menjelang usia enam bulan. Satu pencapaian yang amat membanggakan bagi kanak-kanak seusianya. 


Malah, ketika berkunjung ke Genius Baby On Board yang terletak di Puchong, Selangor, Rania Qarissa Rizal Saiful Rizal, 3, sama seperti kanak-kanak lain, namun kesukaan pada bahan bacaan amat terserlah apabila sepanjang masa dia memegang buku, kad imbasan atau berdamping dengan komputer peribadi. Kini, dia juga mula mendalami bahasa Arab dan Cina hanya berpandu kepada cakera padat di bawah pengawasan ibunya, Norhidawati Abdul Aziz, 30.

Menurut Norhidawati atau mesra dipanggil Watie, apa yang berlaku kepada Qarissa bukanlah sesuatu yang mustahil. Ini kerana semua bayi dan kanak-kanak adalah bijak dan mereka mampu melakukan apa saja sekiranya mendapat rangsangan yang betul daripada ibu bapa. Apa yang penting, ibu bapa harus mendapatkan ilmu terlebih dulu mengenai kepentingan memberi pendidikan awal kepada kanak-kanak sejak dilahirkan dan sehingga pembesaran mereka. 

Ibu kepada dua cahaya mata comel ini memberitahu, keterujaannya untuk melihat anaknya membaca pada usia awal kerana rasa tercabar apabila menonton video kanak-kanak di luar negara yang mampu membaca pada usia enam bulan. Sejak itu, dia sanggup melakukan apa saja demi melihat anaknya mampu membaca pada awal usia.



Ibu kepada dua cahaya mata comel ini memberitahu, keterujaannya untuk melihat anaknya membaca pada usia awal kerana rasa tercabar apabila menonton video kanak-kanak di luar negara yang mampu membaca pada usia enam bulan. Sejak itu, dia sanggup melakukan apa saja demi melihat anaknya mampu membaca pada awal usia.


“Perkara pertama dilakukan ialah dengan membeli kad imbasan lalu menunjukkan pada Qarissa menggunakan teknik satu kad satu saat sebanyak tiga kali sehari iaitu pada waktu pagi, petang dan malam. Sepanjang melakukan aktiviti itu, Qarissa tidak menunjukkan sebarang perubahan, namun saya tetap meneruskannya dan tidak berputus asa.


“Menjelang hari keempat, Qarissa mula menangis kerana ingin memegang kad, namun saya tidak membenarkannya dan tetap menunjukkan kepadanya,” ujarnya yang mengakui apabila anak mula menyukainya, itulah masa sesuai untuk membentuk minat membaca kepada anak-anak.


Kesukaran mencari produk sesuai untuk bayi terutama dalam konteks pengajaran di Malaysia, memberi cabaran kepada Watie, namun dia bernasib baik kerana pada usia Qarissa 11 bulan, dia terjumpa laman sesawang Little Reader ketika sedang melayari Internet lantas dia menggunakan peluang yang ada untuk mengajar Qarissa dengan berpandukan kepada laman sesawang itu.


“Menariknya, proses pembelajaran menerusi Little Reader tidak membosankan dan menyeronokkan kerana semua aktiviti dilakukan menerusi gambar dan muzik serta kaedah bermain. Jadi anak-anak tidak berasa tertekan kerana pengajaran dilakukan seperti mana bermain. “Lebih penting anak anda mampu membaca dalam tempoh yang singkat. Namun, semuanya terpulang kepada ibu bapa bagaimana mereka berkeinginan membentuk anak mereka,” katanya.


Sepanjang tempoh itu Watie mengajar anaknya tanpa jemu, walaupun ada masanya Qarissa tidak menunjukkan minat dan membiarkan saja. Namun, Watie tidak berputus asa kerana dia percaya bagi mendapat hasilnya bukanlah dalam tempoh singkat walaupun perlu mengajar sehingga 100 atau 1,000 kali sekalipun dia yakin Qarissa akan menunjukkan perubahannya.


Memang benar ada kalanya apabila rasa tidak yakin, Qarissa terus saja menunjukkan perubahan positif sehingga pada suatu hari Qarissa boleh membaca dengan lancar setiap baris ayat dan inilah saat paling menggembirakan bagi Watie. Baginya, kebolehan ditunjukkan anaknya itu membuktikan semua bayi adalah genius.


“Saya selalu tidak yakin dengan kemampuan Qarissa, tetapi apabila dia menunjukkan perubahan di luar jangkaan menyebabkan saya percaya ibu bapa harus menanam rasa percaya dengan kebolehan anak-anak. Jangan berprasangka anak tidak bijak dan tidak boleh melakukannya,” katanya.


Dia sering merangsang otak kanan anaknya dengan perasaan kasih sayang manakala pada waktu malam menggunakan teknik sheseida iaitu bercakap dengan anak ketika anak sedang tidur bagi merangsang otak kiri mereka. Selepas kelahiran anak kedua Rania Quzayra, Watie terus berhenti kerja dan menumpukan sepenuh perhatian kepada anaknya, malah dia tidak menunggu masa yang lama untuk merangsang otak Quzayra.


Pada usia lima bulan, dia terus menggunakan cara yang sama seperti mana diberikan kepada Qarissa dan semakin percaya yang semua bayi adalah bijak. Quzayra dilahirkan tanpa tulang pada tangan kanan bermula daripada pergelangan sehingga jari dan hanya daging semata-mata yang membentuk tangan dan jari. Walaupun mempunyai ruas, jarinya tidak dapat dibuka, ditutup mahupun digerakkan seperti kebiasaannya. Istimewanya juga kerana tangan itu boleh dilentur ke mana saja tanpa rasa sakit.


Menurut Watie, kelahiran Quzayra cuma satu antara 32,000 kelahiran dan sebagai kanak-kanak istimewa berpenyakit symbrachydactyly, dia mahu membuktikan Quzayra mampu seperti mana kanak-kanak lain.


“Saya dapat rasakan yang sesungguhnya kelahiran Quzayra adalah untuk membuka mata saya dan suami terhadap keagungan ciptaan Allah dan menyebarkan setiap inci maklumat menerusi penglihatan, perasaan dan proses menerusi deria mata dan otak, seterusnya berkongsi dengan masyarakat melalui penulisan di alam maya. “Ini bertujuan supaya masyarakat sedar betapa Allah SWT menciptakan setiap makhluknya itu sempurna dan kesempurnaan itu terlalu subjektif, terpulang kepada kita sendiri untuk melihatnya dalam bentuk yang berbeza,” ujarnya.


Kini, Quzayra yang dilahirkan pada 7 April 2010 mengagumkan ibunya dengan kebijaksanaannya. Quzayra memanipulasikan kekurangan dirinya dengan begitu baik sehingga tidak nampak kekurangannya. Contohnya, walaupun memiliki tapak tangan kanan kecil dan lembut, dia bertepuk tangan menggunakan pergelangan tangan yang bertulang dan bukannya tapak tangan. Ini kerana sekiranya bertepuk tapak menggunakan tangan pasti tidak akan berbunyi berbanding lengan bertulang.


“Sebagai ibu saya berharap apa yang berlaku kepada Quzayra akan memberikan motivasi kepada ibu bapa yang memiliki anak istimewa supaya percaya dengan kebolehan anak-anak bagaimana sekalipun keadaan mereka. “Tanamkan dalam diri yang anak kita boleh, bijak dan pandai, malah anak kita genius untuk melakukan apa yang kita tidak sangka dan dia boleh melakukannya. “Tanamkan dalam minda yang kita teruja untuk melihat setiap inci perkembangan terbaru anak dan yakin mereka akan menunjukkan kehebatan mereka,” katanya.


Tambah Watie, apabila ibu bapa berada dalam minda positif, aura positif akan terpancar dan sentiasa mengelilingi diri mereka setiap masa. Ini sangat baik untuk perkembangan mental atau fizikal anak.

Article ini di ambil dari: http://www.hmetro.com.my/articles/Satukadsatusaattigakalisehari/Article/

Thursday, February 10, 2011

Method Ajar Membaca: Flash Method

Posted by Siti Mazlita | 1 comments
Traditionally, flash metod melibatkan flash kad sama ada dibuat sendiri atau dibeli dari mana kedai buku, dan akan ditunjukkan kepada baby secara cepat.

Flash card metod (at a speed of less than one second per card) ini merupakan salah satu cara yang sangat effektif untuk mengajar baby membaca, antara sebabnya adalah:


1. Maklumat yang diberikan secara cepat adalah lebih mudah diserap oleh otak kanan baby. Tidak seperti otak kiri, ia melibatkan ketepatan, directed effort berbanding otak kanan yang berlaku tanpa sedar dan effortless. 

Apa beza otak kanan dan otak kiri? ini penting untuk ibubapa tahu, kenapa baby kena guna otak kanan?

Pada tahun 1968, Dr. Roger Sperry pertama kali menemukan perbezaan fungsi otak kiri dan otak kanan. Secara kasarnya, fungsi bagi kedua-dua otak ini:

OTAK KIRI mengendalikan :

1. fikiran sedar
2. analisa, logika, rasional
3. bahasa

OTAK KANAN mengendalikan :

1. fikiran bawah sedar
2. emosi
3. kreatif, intuitif

Mungkin anda pernah mendengar di mana para ahli mengatakan bahwa kita HANYA menggunakan 3% dari seluruh kemampuan otak. Mengapa ? Kerana sebahagian besar kemampuan otak terkunci di dalam fikiran bawah sedar, yang merupakan bahagian dari otak kanan.Jika dilihat dengan lebih detail, otak kanan berfungsi untuk:

1. photographic memory
2. speed reading, listening
3. automatic mental processing
4. mass-memory
5. multiple language acquisition
6. computer-like math calculation
7. creativity in movement, music and art
8. intuitive insight

See!! Betapa hebat dan berkuasanya kemampuan otak kanan kita! Tanpa kita sedar sebenarnya  hampir seluruh kehidupan kita, sama ada sejak dari sekolah sampailah kerja harian yang kita buat setiap hari hanya menekankan pada kemampuan otak kiri. Oleh itu, kita perlu seimbangkan kemampuan otak kiri dan otak kanan secara maksimum. Dan sebelum anak-anak kita terjun ke dunia otak kiri, lebih baik kita kembangkan kemampuan otak kanan mereka dari sekarang..

Banyak cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan perkembangan otak kanan baby, antaranya ialah image training (latihan imaginasi), visualisasi, dll., termasuk juga flash card ini. 

2. Kanak-kanak, especially baby akan mudah belajar secara cepat berbanding orang dewasa; which is much faster even than adults can imagine. Salah satu cara untuk baby memberi perhatian dan fokus adalah dengan menggerakkan flash card secara cepat.

Pernah kita terfikir?

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Selalu umi terfikir bila drive nk amek anak, apa yang dia belajar kat sekolah a.k.a nursery tiap2 hari ek…takkan nk harapkan cikgu ajar, atau biarkan dia belajar sendiri..apa peranan aku walaupun hanya beberapa jam di rumah selepas penat bekerja…takkan tiap2 hari aku hantar dan amek, bermain dan tidur..apa yang dia belajar daripada aku, sebagai mama dia?? Patutnya dalam usia 12bulan ni, dia dah belajar banyak bende, sbb sebelum aku kawen dulu, selalu aku pasang video budak comel ni baca quran…dan waktu tu aku berazam, satu hari nanti bila aku dah ade anak, aku akan pastikan umur 2tahun dah boleh hafal surah an-nas paling cikaila…..aku terus berfikir dan berfikir..tapi cmne ek? 

 
comel kan..berbelit2 lidah nk sebut..hehe

Dalam masa berlalu, aku cuba buat kajian dan pemerhatian, dan akhirnya aku ingin membuat “eksperimen” sejauh mana minda dan otak baby aku menyerap dan belajar dari apa yang aku ajar…aku mula beli bermacam2 buku untuk menjadikan mukhlis minat kepada buku sejak usia 3 bulan lagi..ternyata memang mukhlis suka sangat dengan buku..apa sahaja jenis buku..semua dia amek dan belek….


  




setiap hari aku akan ajar dia satu persatu..tapi aku masih tak puas hati lagi…berdasarkan pada pembacaan, ramai pakar kanak-kanak menyatakan kanak-kanak akan cepat belajar melalui muzik, lagu dan bunyi dan akhirnya aku beli la DVD, klu ade free time aku pasang..mmg dia syok la tgk..tak boring sampai skrg…tp aku rasa macam dia tak blh nk catch up lagi apa yang dia tengok..kot level tinggi sangat kot…dia nk ikut nyanyi tak pandai lagi nk ckp..so Sehinggalah satu hari umi blogwalking di genius baby on board dan melihat video yang dipaparkan…waaaaa…umur setahun dah boleh baca!!! Rasa seronok..rasa seedy pun ade….sbb masa tu mukhlis dah setahun tapi tak boleh membaca lgi…so aku kene bertindak  skarang jugak..then I decided to have this product to be part of the method and teach my baby to read!!!
 
ni buku yang the latest.."cute kitten"

 part ni yang tak tahan tue..siap angkat kaki lagi maa...

very long journey to go...hope my dream comes true!!!

Wednesday, February 9, 2011

Bagaimana Untuk Berjaya?

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Sebenarnya banyak lagi produk yang ada di luar sana untuk kita ajarkan kepada anak untuk membaca, tetapi apa yang istimewanya Little Reader ini..."power" of the software it self..

KUNCI UNTUK BERJAYA!!

Kunci untuk berjaya dalam mengajar baby membaca adalah kebolehan dan kemahiran kita untuk "engage" dan menarik perhatian baby kita untuk membaca. Proses ini bukan hanya sehari, 2 minggu, 3 bulan tetapi berdasarkan kepada prinsip "BERTERUSAN"!!

Kepelbagaian

Little Reader mampu menarik perhatian baby berbanding system pendidikan yang lain. Ia sangat dynamic malah software yang sangat menyeronokkan. Sebagai contoh, jika baby diajar perkataan "Cat"/"Dog", baby bukan sahaja melihat perkataan dalam pelbagai warna dan font malah melihat pelbagai gambar, bunyi dan aksi yang berbeza-beza.


Ini yang menjadikan baby tertarik dan kita juga dapat menarik perhatian baby untuk terus melihat dan membaca. Baby juga mendengar apa yang dia lihat dan akan menyebut mengikut apa yang dia dengar pada usia 2tahun dan seterusnya. Perlu kita ketahui sebagai ibubapa, baby akan menyerap semua perkara yang berlaku di sekelilingnya..baby akan belajar apa yang diajar secara direct atau indirectly..sebutan bagi setiap perkataan juga penting bagi memastikan baby menyebut dengan betul apabila mereka sudah mampu bercakap. Mereka akan mampu bercakap seperti mana yang mereka dengar, sama (sebijik) dengan apa yang dia belajar dan diajar. Oleh itu, ibubapa dinasihatkan untuk tidak membeli DVD  yang menggunakan bahasa Inggeris yang menggunakan dialek Mandarin dan sebagainya kerana ia akan mempengaruhi tutur bahasa dan percakapan anak pada masa akan datang nanti...


Personalized

Selain daripada kepelbagaian, Little Reader ini boleh di"personalized" menggunakan gambar sendiri yang anda ada, instead of menggunakan gambar preinstalled yang disediakan.

Sebagai contoh, perkataan "eye", kita boleh menggunakan Mom's eye, baby's eye, abah's eye dan sebagainya, kerana dengan menggunakan contoh yang terdekat, baby akan lebih mudah mengenalpasti dan membaca. 


Pelajaran dan Silibus yang Pelbagai

Little Reader ini mempunyai silibus pembelajaran yang pelbagai. Daripada flash word dan gambar, Little Reader mengambil inisiatif daripada kebolehan otak kanan baby, yang mana akan remain strong up to the age of 6.

Little Reader melibatkan multisensory lessons, yang mana menggabungkan semua visual, auditory dan kinesthetic learning. Oleh itu, baby akan belajar untuk membuat action berdasarkan kepada perkataan yang dilihat. Dari segi phonic (sebutan) dan grammar juga dititikberatkan dengan memperkenalkan "color-coded" words / ayat, so baby akan belajar mengenal dan membaca secara automatik.



Tuesday, February 8, 2011

Kenapa Pendidikan Awal Penting?

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
 
The period from birth to age eight – and especially, from birth to age three – is a critical time in baby brain development. 

This is because the first years of life lay the neurological foundation for intellectual growth into adolescence and adulthood. 

From the moment of conception, the neurons (nerve cells) of the brain multiply faster than any other cells in a baby’s body. 

The rapid pace of baby brain development continues into early childhood: at birth, the brain weighs 25 percent of its adult weight; by age one, 50 percent; by age two, 75 percent; and by age three, 90 percent.

The brain of an adult has over 100 billion neurons, the majority of which were formed during the first five months in the womb! Recent research suggests that new neurons can be created throughout life – but probably only in sufficient numbers to replace those that have died.

Each of the brain’s neurons is connected to roughly 5,000 others. In general, the more dendrites (branches between neurons) and synapses (connections between neurons) the brain has, the greater its processing power. More pathways mean information can travel in a number of ways, opening the door to faster and more complex thinking.

This is true in the adult, but not in the infant. Your baby’s brain actually has more synapses than yours – but only because it hasn’t passed an important developmental stage, known as pruning, in which the brain deletes unneeded neural connections in the interests of organization and efficiency.

SO "USE IT OR LOSE IT"????

Monday, February 7, 2011

Asas Pendidikan Awal

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
"If intelligence is the ability to learn, then babies are born geniuses"


USIA EMAS 

Baby mempunyai potensi untuk belajar sesuatu yang baru setiap hari, oleh itu ibubapa perlu mengambil inisiatif untuk melihat betapa mudahnya dan senangnya baby belajar.

Proses mengajar bayi anda untuk membaca adalah tidak memakan masa yang lama,hanya 10-15 minit setiap hari. Yang penting anda perlu disiplin dan konsisten dalam mengajar sekurang-kurangnya 2kali sehari. Anda perlu memiliki sesi dengan bayi anda setiap hari pada waktu yang tetap. Oleh itu, bayi anda akan terbiasa dengan sesi yang sama pada setiap hari.

BABY SANGAT SUKA UNTUK BELAJAR

Memandangkan pada usia ini, mereka belum lagi dibebani dengan kerja sekolah, kuiz, peperiksaan, maka masa mereka dipenuhi dengan mainan dan belajar. Bagi mereka, belajar itu adalah sesuatu yang menyeronokkan!!

MENGAJAR TIDAK PERLU KEPADA PAKSAAN

Kita adalah guru terbaik kepada baby kita. Dengan kasih dan sayang melalui pembelajaran, sudah tentu amat mudah untuk mereka belajar. Ibu bapa juga tidak perlu tertekan untuk memastikan membaca dan mempunyai target yang tinggi kerana mereka akan belajar dengan sendirinya jika dibantu dan diajar dengan happy dan suasana yang gembira...

BERMAIN ADALAH UTAMA

Ibubapa perlu menjadikan waktu membaca juga adalah seperti waktu bermain. Mereka pasti seronok bermain dengan memegang, explore dan melihat sesuatu yang baru.

RELAX & HAVE FUN!!

Elakkan daripada mempunyai target atau matlamat yang tinggi. Pastikan hubungan rapat dengan baby anda semakin romantis dan secara automatik, baby anda akan belajar sesuatu daripada apa yang dia rasa, lihat dan perhati.

Mudahkan..!!!

Langkah Bermula My Baby Can Read!

Posted by Siti Mazlita | 0 comments


Pada awalnya, umi kurang percaya kepada statement ini “Baby Can Read”..tetapi setelah mencari dan membuat beberapa kajian dan pemerhatian, maka kenyataan ini adalah benar dan bermula dari situ, umi yakin MY BABY CAN READ!! umi rasa masih tidak terlambat untuk mengajar Mukhlis membaca walaupun umurnya sudah setahun yang waktu ini sepatutnya dia sudah pandai membaca seperti Naimah and Felicia...its ok! umi ada masa lagi beberapa bulan untuk memastikan Mukhlis adalah salah seorang baby yang boleh membaca pada usia semuda 2tahun!
Di dalam pemerhatian umi , di Malaysia bahan bacaan untuk baby memang terlampau sedikit berbanding di luar negara. Untuk mencari buku atau flash card pun, memang susah..nak cari di Book Fair juga tiada..!!  Di Malaysia, jika anak boleh membaca pada usia 5 atau 6 tahun itu sudah sesuatu yang membanggakan tetapi di Barat, seawal usia 2-3 tahun, mereka sudah boleh membaca dengan lancar..memang jauh ketinggalan kann..sedangkan pada usia emas 0-3 tahun, perkembangan otak baby sangat cepat dan mudah menyerap apa yang berlaku di sekelilingnya..macam SPOUNGE!!!

UMI TAK PERCAYA!!
Jika idea MY BABY CAN READ ini macam seolah-oleh mustahil, cuba tengok dulu video di bawah..Di sini, uols boleh tgk berapa ramai baby comel yang boleh membaca semuda 12 dan 18 bulan..JOM KITA TENGOK!!

Naimah, this video shows Baby Naimah at 16 months reading over 40 words using the BrillKids Little Reader System


Smart Baby Reading at 12 months. Felicity's interest in reading was fostered as early as 4 months old.

Here's baby Felicity reading again, this time mainly reading the words out loud, like Daddy, Mommy, baby, ball, knee, cup, bubble, dog and some Chinese words. No one had to force her (we do not believe in forcing!), and sometimes you can't drag her away from her books.

 
16 Months Old



Ini di luar Negara, cuba kita tengok di Malaysia, wujud ke baby comel yang cute membaca nie?

Qarissa Read @ 12 Months Video 1


Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)