Wednesday, April 27, 2011

Set Al-Furqan

Posted by Siti Mazlita |
Umi percaya ramai mommy di luar sana yang telah menggunakan Set Al-Furqan ini untuk membantu dan mengajar anak membaca cepat Al-Quran...Berdasarkan kepada 'prinsip Glenn Doman' kaedah phonic ini semakin mendapat perhatian semua pihak sama ada ibu bapa, guru, pakar pendidikan kanak-kanak dan sebagainya. Banyak kajian dan bukti menunjukkan cara ini lebih berkesan berbanding sistem penbelajaran mengenal huruf diperkenalkan. Begitu juga dengan sistem Al-Furqan. Apa yang istimewanya Al-Furqan ini? Umi tertarik dengan buku ini kerana kaedah yang dicipta tidak mengikut abjad hijaiyyah alif, ba, ta dan seterusnya tetapi susunan yang disusun mengikut bunyi pertama yang keluar dari mulut baby...

Set ini ada 4 buah buku & 1 CD audio Panduan Mengajar Efektif






BUKU 1


  • Mengenal dan membaca 14 huruf lazim al-Quran
  • Keutamaan huruf berdasarkan bunyi pertama yang keluar daripada mulut bayi
  • Penggunaan kad imbasan dan lagu-lagu yang menarik bagi kanak-kanak
  • Latihan membaca suku kata perkataan bermakna secara bertahap
  • Mengenal dan memahami fungsi baris asas bacaan al-Quran
 
BUKU 2


  • Mengenal dan membaca 14 huruf Al-Quran yang susah disebut
  • Latihan membaca pelbagai suku kata dalam pelbagaibaris secara bertahap
  • Mengenal dan membaca huruf sambung
  • Membanding dan membezakan bentuk dan bunyi huruf yang hampir sama


BUKU 3




  • Mengenal dan membaca Mad Asli
  • Mengenal dan membaca bacaan Tanwin
  • Mengenal dan membaca Bacaan Sukun
  • Mengenal dan membaca bacaan Mad Lin
  • mengenal dan membaca bacaac Qalqalah
  • Mengenal dan membaca Bacaan Tasydid
  • Latihan membaca pelbagai bentuk bacaan secara bertahap
  • Bina keyakinan membaca Al-Quran seawal mungkin
BUKU 4



  • Mengenal dan membaca asa bacaan panjang
  • Mengenal dan membaca Hamzah Wasal
  • Mengenal dan membaca Lafaz Allah
  • Memahami cara meberhentikan bacaan
  • Mengenal dan membaca asas bacaan dengung dan sebaliknya
  • Mengenal dan membaca asas bacaan idgham
Selain daripada itu, mommy boleh dapatkan Flash Card Al-Quran (tapi setakat hari ini, umi diberitahu stok ni dah abes, sbb hot selling) kene tunggu la nampaknya bagi mommy yang takde lagi..hehe..



Istimewanya Kad AL-FURQAN mengandungi 48 keping kad yang disusun secara sistematik sebagai alat bantu mengajar Al-Furqan 1 - 4. Harga RM12 (promosi KLIBF) Normal Harga RM15. Kalau mommy nak tempah Set Al-Furqan ini boleh emel ye..atau

Boleh dapatkan buku ini di booth ReadNetwork, PWTC sekarang..promosi ini sempena KLIBF 2011, so mommy jangan lepaskan peluang ini untuk mendapatkannya dengan harga yang murah! Kalau nak beli daripada umi pun boleh, tp harga biasa RM24.90





Sempena KLIBF 2011 ini juga, umi membuat promosi untuk Little Reader Deluxe dengan harga yang lebih murah, save RM200. Normal price is RM1300 tapi untuk kali ini umi menawarkan promosi RM1100 sahaja sehingga June 2011..sebulan je..klu ada permintaan, insyaallah akan dipanjangkan tempoh tersebut bergantung kepada beberapa faktor. So, jom kita meriahkan suasana ilmu ini dengan menambahkan keberkatan mengajar dan belajar ilmu dan al-quran di rumah..Semoga malaikat sentiasa menaungi mommy dan baby yang berada dalam majlis ilmu ini...

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)