Thursday, March 31, 2011

Sample Untuk Mengajar - LR

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
 
Mommy's Little Reader

Once your child is 4 months old, you can start using Little Reader to teach him to read. Using the word sets that come preloaded with your software, or word sets you have made yourself or downloaded from the BrillKids Forum, create a playlist of 20-50 words (fewer if your child is younger, more if she is older). Err on the side of more words, as you can immediately stop a lesson if your child's attention wanes.

Check your settings to make sure "random” order is selected and "auto-forward" is unselected. Now, you're ready to press play! After listening to a word's pronunciation, read the word to your child, and click to look at the picture or watch the animation. You can replay a sound effect by pressing the down arrow.




Tuesday Moving On

Young children today have less opportunity to become mobile than ever before. Devices such as playpens, strollers and certain walkers all impede mobility in the interests of safety or convenience, slowing the development of children's crawling and walking skills.



As your child's parent, you have an important role to play in encouraging her physical development. Which of the following exercises you try with your child will of course depend on the stage she is at.


Little Math is designed to teach your child quantity recognition in a similar fashion to the Glenn Doman math program. Once your child has learned quantity recognition, you will be able to teach addition, subtraction, division and multiplication, and later, fractions, factors, square roots, algebra... the sky's the limit!


 
Wednesday: Seeing Spots

To begin with, show your child numbers 1-5 and 6-10 in separate sessions, three times each. For more information, read Doman's How To Teach Your Baby Math. For a more advanced lesson plan, check out the World's Best Education website, created by a mother who is successfully doing the Doman math program with her son.





Thursday Pure Play

Children learn enormous amounts through play, so get ready to explore with your little one! How you play together will depend on the age of your child…



0-6 months
Look for ways to engage your baby's senses. Play "airplane" by holding your baby up and moving him through the air, with your feet on his chest and your hands supporting his arms. Make whooshing noises and talk about the directions you're going in.

6-12 months
Play games and sing songs to teach your baby the names of the parts of the body. Sing Head, Shoulders, Knees And Toes while touching each of your child's body parts in turn. Play peekaboo with your or your child's belly button.

12-24 months
Let your toddler have a go at fingerpainting! As she dips her fingers into the paints, name the colors she is using. Then, help her mix two primary colors to make a new color. Talk about how many different colors you can make.

24-36 months
At this age, children become masters of pretend play. Let your child take the lead and set the rules of the game. Role-playing games (doctors and patients, mommies and babies) help your toddler to develop his social skills. Ask him questions while you play these games: "Why did the mommy do that? How did that make the baby feel?"




Friday: Feeling Funky

Nothing beats having fun with music and rhythm – or dancing with your little one! Put on a favorite tune, preferably one with a beat, and get ready to have some fun. If your baby is too young to sit up, you can dance with her in your arms. The gentle swinging, rocking and spinning movements will help to develop your baby’s vestibular (balance) system. Sing along to the music as you dance.

If your child is old enough to sit up, then give him a drumstick or spoon to hold, and encourage him to bash on some baby drums, the bongos, or an upturned pot or pan. If your child is old enough to stand, then kneel down to his level and dance together! Babies in the cruising phase of learning to walk love bending their knees and jigging up and down to music. And don’t forget to sing!


 
Saturday: Signs of Things To Come

Teaching your baby sign language is a great way to communicate with her before she is old enough to talk. You can buy DVDs (such as Signing Time) or attend a parent workshop (such as those organized by Baby Signs) to get you started. Alternatively, you can simply buy a baby signing book or look up words in American Sign Language (or another sign language) online.

You can start teaching signs from birth, but bear in mind that your child will only be able to sign back from around 10 months of age. Start with a few signs for words you use often (e.g. “milk,” “more,” “all done”). Once you feel confident about using them, add a few more. Although your child will not sign back to you until nearly a year old, he will be able to understand what you are signing much earlier – as young as 3 or 4 months.




Sunday : Going Swimmingly

Young babies naturally love the water – not very surprising when you consider it was their first home! You can make use of this natural fearlessness to introduce your baby to the pool from before 6 months of age. (Some doctors recommend waiting until a baby is 3 or 4 months old, so that the first vaccinations can take effect, and to avoid exposure to chlorine vapor when a baby's lungs are at their most sensitive.)

Your child will not have the coordination to perform swimming strokes until around age three. However, floating, splashing and kicking from an early age will build her strength and coordination in ways that will benefit her on dry land as well as in the pool. Introducing children to water before age two can also prevent a full-blown fear of the water from developing. Such early positive experiences will set the stage for your child to become a competent swimmer when she is older.


Reference: Brillkids.

Tuesday, March 29, 2011

Announce the Winner of Video Contest!!

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Waaa...sekarang memang sangat-sangat bz..assigments, presentation, exam...memang tak sempat nk update blog..and the latest update from Brillkids, drg ade buat contest Video Contest...ruginye tak join...adoii..prize dia blh tahan jugak...takpela..next time, insyaallah..

ni antara winner yang menang dlm contest ni..ade jugak participants from Malaysia...so memang Brillkids ni telah mendapat tempat di hati orang Malaysia termasuk sayee..hehe...so mommies tgkla...ade yang umur 3bulan, dan i'm very impressed dengan amsyar, umur 21bulan dah pandai baca...seeee!!! jeles2...nnt kene rajin2 record video mukhlis nie... then satu lagi yang lawaknye...muhammad 9 bulan..kot baba dia excited mengajar smpai sume action yang baba dia buat pun, dia buat jugak...that's really fun...

hope mommies enjoys this:

Amsyar, 21m- http://www.youtube.com/watch?v=zmlYahb4jRI
Hannah, 3m - http://www.youtube.com/watch?v=XbAexAd8Bxs
Muhammad, 9m- http://www.youtube.com/watch?v=kDEBCwR27ok
Qarissa,24m - http://www.youtube.com/watch?v=tvzxTrrbHOA&feature=player_embedded#at=12

yang oversea..u blh tgk kat website brillkids...k...

Saturday, March 19, 2011

Teaching babies with LR will...

Posted by Siti Mazlita | 0 comments

Teaching babies with Little Reader will:

Give your child the gift of EARLY LITERACY.


Image
We guarantee that with the Little Reader Learning System, your child will be able to read before the age of 3

Not only will your child learn to sight-read a large number of words, but with our Pattern Phonics™ system, she will also begin decoding words in a natural and intuitive way.

Help your child develop CLEARER SPEECH.


Image
Lessons include professionally recorded voices clearly enunciating each word and phrase. Your child will develop better speech patterns through repeated listening and mimicking.
Pronunciations created by native speakers will provide your child with a standard for effective communication.

Teach your child SEVERAL LANGUAGES.


Image

Give your child high-quality language lessons from your very own home!
Using pictures, videos, and pronunciations recorded by native speakers, your child’s lessons will extend his vocabulary to include foreign languages, written as well as spoken.


Foster a genuine LOVE OF READING.


Image
Without having to worry about creating lessons from scratch, you can relax and enjoy your teaching sessions. Lesson time will become bonding time for you and your baby, as she learns to view reading as an exciting game!
A love of reading will bloom into a love of learning in all subjects, as learning becomes easier with your child’s improving literacy!

Friday, March 18, 2011

Hug Me PLEASEEEEE.....

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Baby memang sangat suka dipeluk, dicium, dibelai, bermain..dan hakikatnya kuasa pelukan itu sangat kuat dan mempengaruhi minda baby...even peluk husband-wife pun ade effect tau..

One way to let your baby / children know you are there for them and that you want them to feel good,is by hugging. It is such a warm and wonderful feeling and so easy to do.

1. When the baby wakes up say "Good morning / Assalamualaikum" and hug!
2. After breakfast say "I love you baby / Mami sayang Mukhlis" and hug!
3. Before school say "Have a Good Day / Belajar rajin-rajin ye sayang" and hug!
4. After school say "I missed you / Mami rindu sayang" and hug!
5. Anytime give a big, bountiful bear hugs...
6. Before dinner say "Wash you hands / Baca doa sayang" and hug!
7. After dinner say "I'm glad you're mine / Cakap ape kenyang sayang" and hug!
8. After chores or favors  say "Thank you / Terima kasih sayang" and hug!
9. After homework say "I'm proud of you / Pandainye anak mami" and hug!
10. Bedtime say "Sleep tight / Selamat malam, baca doa tidur sayang" and hug!

Simple je kan...bukan susah pun....


Satu kajian mengatakan apabila kita memeluk, tak kira la anak, suami, isteri..emosi akan lebih stabil dari biasa, kestabilan ini jika dijadikan rutin mampu menepis segala tekanan, kalau anak, takdela selalu nangis, kalau isteri, takdela stress kat umah, kalau suami tension ke..malah sume jenis tekanan..



Pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh kita mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan badan. Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semulajadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Selain daripada itu, ia mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan, gurau senda..apalagi antara suami isteri..romantik gituuuu...lagipun sunnah..setiap pelukan dapat pahala..hehe...
ala, contoh simple masa Rasullulah balik dari gua Hira' ketika mana terkejut apabila berjumpa dengan malaikat Jibril, Rasulullah balik dan terus memeluk Khadijah...hakikatnya pelukan itu memberi ketenangan jiwa...bayangkan mommies sedang dipeluk oleh hubby...waa..bestkan..

cheeers..

Thursday, March 17, 2011

Flash Method By Doman 2 (con't..)

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
MATERIAL PRESENTATION

  • Initially, make the words BIG and RED. A card should be about the length of one and a half pieces of A4 paper, with the word filling most of the card.
  • To fit increasing numbers of words to a card, you will be reducing the text size. Do so gradually, and monitor your child's reaction at every stage. Go back to a LARGER text size if your child appears uncomfortable.
  • Once your child is comfortable with the reading process, switch to BLACK TEXT. Black is easier on the eye than red when there are more words to a card.
  • Write the word on the back of the card for your own references (you can write it small) - you will SAY the word at the moment you flash the card to your child.
  • Prepare 200 WORDS initially and always have 200 words ready to go. "It is important to be ahead of your child, because your child will not move at the same rate. He will begin at what seems like a very fast rate to you, and then he'll speed up" - JD
  • Organize the words into CATEGORIES (e.g. home, animals, colors, etc)
will be continued...

cheers...

Book Collection for Mommies!!

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Ramai mommies yang bertanya tentang buku yang boleh dijadikan rujukan dalam mendidik anak-anak, bukan sahaja dari segi pembelajaran bahkan dari semua sudut...so, umi ade mencadangkan beberapa buah buku yang sesuai utk dijadikan bahan bacaan untuk mommies di luar sana...tapi kann..buku ni kebanyakannya daripada Indonesia..mungkin ada mommies yang bertanya, kenapa buku Indonesia, bagi umi, buku Indonesia sangat padat dan very informative in every single sentences. Even, menggunakan bahasa mereka tetapi mudah difahami, malah sebenarnya klu dah biasa membaca buku Indonesia ni, mommies akan jupe uniknya bahasa ini..sbb bahasa ini sangat halus dan sangat berhati-hati dalam menuturkan ayat dan kenkadang bahasa mereka boleh menusuk terus ke kalbu...itu pendapat umi, mungkin ada lagi pendapat dari mommies sendiri...tapi setakat ni, none of mommies complained tentang buku ni bahkan lebih menggalakkan bg mommies utk baca...


Ni antara buku yang menarik..so mommies boleh pergi ke ruangan Book Collection untuk melihat lebih banyak lagi buku yang sesuai untuk dibaca..insyaallah...




Monday, March 14, 2011

Flash Method By Doman 1

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
The Doman reading program can begin any time from the age of 3 months. The following is a summary of the method that mommies can do it with your cute baby at home!!!

WORD SELECTION

  • Start with words that are familiar to your child - words in his environment, words that you use often, e.g. people's name (ummi, abah), objects around the house (ball, books), common everyday vocabulary (smile, laugh, kick, amek ball). Your child will benefit from a teaching program tailored specifically to him because you, as his mom, know better than anyone what interests your child.
  • Choose words that you know your child will enjoy or find interesting. Short words that look alike e.g. bird, cat, sit - are boring. Words like "spaghetti" or "refrigerator" are interesting. Children taught parts of the body invariably find the word "belly button" the most fun, and therefore memorable.
  • Do include long and unusual words. It's easy to confuse words that look alike; much harder to confuse a word like "spaghetti" with another word.
 will be continued....tungguuuu....

Free Domain Contest by Little Mama

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
To all mommies out there, please grab this opportunity as soon as possible! sape cepat dia dapat..tarikh tutup 26 Mac..gu depan tue...

 FREE DOMAIN!!
Free? OH yes!! Its free..

Ni promotion dari Little Mama bagi sesiapa yang teringin nak dapatkan domain free. Tak susah pun nk join..just letak title blog entry, cit cet sikit pastu letak url...semudah ABC kan..? bagi pihak mybbcabread, domain ni sgt-sgt la diperlukan..maklumkan klu mommies search url yang skang ni mesti tak jupe kan..sbb banyak sangat link 'baby can read'..so kalau ade domain ni senangla sikit mommies nk cari, taip je, insyaallah berjupe...dan satu lagi kebanyakan link 'baby can read' ni international-based, susah nk cari yang kat malaysia..so dengan niat untuk memperjuangkan pendidikan awal kanak-kanak a.k.a baby in islamic point of view..ceeewah (sangat besar harapan n matlamat tue) makanya MBCR akan mendapat free domain dari little mama yang cute..so little mama pun blh memanfaatkan dan share dengan mommies yang sebenarnya ramai lagi yang belum didedahkan dengan isu ini...selain daripada tu, klu ade domain ni, bole la skit sebanyak meng'upgrade' sikit content n aplikasi yang ada..boleh guna joomla...(berangan sakan...haha..) eennniweeyy..

So, sekali lagi MBCR menjemput semua mommies datang mensekodeng ke Little Mama ni utk join contest ni...mana tau kalau ade rezeki...

p.s Saya mahukan Nama Domain Percuma dari Little Mama untuk blog saya kerana "My Baby Can Read" akan jadi sangat cun kalau dapat nama "MyBBCanRead.com...hehe..

Monday, March 7, 2011

Mana Satu? Ajar Baca Quran Dulu atau Yang Lain?

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
Hari ini umi belajar banyak daripada ibu-ibu yang telah berjaya mencipta sejarah mendidik anak mereka sehingga berjaya..dan daripada situ banyak persoalan umi terjawab...

Kalau dulu, umi sentiasa berfikir tentang ayat dalam surah al-Baqarah, yang mana Allah telah meng"ajar" Nabi Adam nama setiap benda di dunia ini...then dari situ aku mendapat satu jawapan, "ooo..aku boleh terus ajar menyebut nama semua benda/objek yang ada disekeliling untuk mukhlis kenal dan mengajar action untuk dia tahu nama bagi setiap perbuatan yang dilakukan"..kemudian daripada situ, satu persoalan lain menerjah dalam otak fikiran...
"Mana yang lebih utama, nak kena ajar baca quran dulu (bhs arab) atau bahasa lain"   bahasa lain tu maksudnya English la dalam konteks sekarang. Memang tidak dinafikan umi mengajar kedua-dua bahasa ini, tetapi pendedahan bahasa English lebih lagi daripada bahasa Quran yang membuatkan umi berfikir dan tertanya-tanya pada diri sendiri memandangkan Mukhlis sudah pandai membaca beberapa perkataan English..lantas umi bertanya, bila Mukhlis nak pandai baca Quran sedangkan itu adalah matlamat utama umi untuk mengajar Mukhlis membaca al-Quran dengan menggunakan sistem pembelajaran LR...

Dan, akhirnya umi mendapat jawapan berdasarkan pada hadis ini:

"Jika kamu ingin berjaya di akhirat hendaklah dengan ILMU. Jika kamu ingin berjaya di dunia hendaklah dengan ILMU. Jika kamu ingin berjaya di kedua-duanya hendaklah dengan ILMU."



Menurut Imam Al-Ghazali, beliau berpendapat kita perlu mengajar Ilmu al-Quran dahulu kerana ia akan membentuk ilmu naqli kemudian baru ilmu aqli (matematik, sains, geo, dll)
Maka, jawapan ini telah menegaskan entry Little Reader & Al-Quran yang menyebut tentang kanak-kanak yang boleh membaca al-Quran pada usia yang awal akan lebih berjaya dalam akhlaqnya, akademiknya, sahsiah dan sebagainya. Kerana ilmu al-Quran itu akan membentuk peribadi dan perkembangan otak yang berbeza dengan ilmu yang lain. Kesimpulannya, Islam memang menggalakkan supaya kita menuntut ILMU akhirat dan ILMU dunia untuk berjaya di dunia dan akhirat, TETAPI ILMU AKHIRAT itu perlu diutamakan. Inilah kaedah yang dipraktikkan oleh tokoh Islam zaman dahulu dalam menuntut ilmu dan mendidik anak membaca.

Thursday, March 3, 2011

Little Reader & Al-Quran

Posted by Siti Mazlita | 0 comments
"Timang tinggi-tinggi sampai cucur atap, belum tumbuh gigi dah pandai baca Kitab"


Pantun ni zaman dulu-dulu lagi kita dengar kan..? orang tua-tua memang suka sangat nyanyi lagu ni masa nak tidurkan baby. Tapi apa significantnya pantun ni? Kalau kita tengok maksud pantun ni, orang dulu pun percaya dan yakin baby yang takde gigi tu pun boleh pandai baca Kitab, maksudnya al-Quran laaa..apatal lagi kita zaman teknologi mcm-mcm ni, bukan setakat Quran kita boleh ajar, bahasa lain dan subjek pun kita boleh ajar..

Menyingkap sejarah membaca ni, dalam Islam kita digalakkan untuk mengajar anak membaca pada usia awal, terutamanya membaca al-Quran. Kalau kita masih blur-blur dan pening lagi, tak percaya tengok baby boleh membaca, cuba kita tengok Imam Syafie sudah menghafaz 30 juzuk pada umur 7tahun, maknanya beliau sudah mula membaca pada usia 2 tahun..sebab family Imam Syafie telah berhijrah ke Mekah pada usia 2 tahun. Kemudian beliau menghafaz kitab al-Muwatta', Imam Malik ketika umurnya 10 tahun. Pada sesiapa yang pernah tengok, belek dan belajar kitab Muwatta' ni mesti salute abes la...umi sendiri yang belajar kitab ni pun pening-pening nak faham, apatah lagi nak hafal..Masyaallah!!! Then, sape lagi tokoh Islam yang sudah menghafal al-Quran sejak kanak-kanak; Imam as-Sayuti, Ibn Sina, malah ramai lagi....Allah telah menyebut dalam Quran, "Dan sesungguhnya Kami mudahkan al-Quran itu untuk pelajaran, maka adakah orang yang mengambil pengajaran.." (Surah al-Qamar, ayat 13)

Kebiasaannya dan mengikut fitrah alam, kanak-kanak yang boleh membaca al-Quran pasti akan lebih success dalam pelajaran, tingkah laku pun baik, happy selalu dan lebih tenang..Kerana al-Quran yang mereka belajar bukan sahaja merupakan mukjizat dan perlembagaan hidup yang sangat agung, malah berperanan sebagai sumber dan asas kepada semua ilmu dan kemahiran yang lain seperti bahasa English, Cina, Matematik, Sains dan sebagainya. Oleh itu, dengan Little Reader, kita boleh manfaatkan system dan mendowload file yang sesuai untuk mengajar baby membaca al-Quran. Mana yang sudah memiliki software LR, boleh cari author Nellie dan share file surah al-Quran dengan beliau.

Peringkat awal kanak-kanak merupakan peringkat perkembangan yang berlaku dengan cepat, sama ada dari segi intelek, jasmani mahupun rohani. Baby tiak akan berhenti belajar tentang apa yang berlaku di sekelilingnya dan menjiwai setiap apa yang dia belajar. (Mukhlis sekarang ni, tersangat sensitif dan cikgu dia kata Mukhlis sangat manja kat sekolah, hobi dia suka melanding2 kat badan dan kaki....kot dia tgk kat umah orang suka melanding2..hehe..)  Inilah masa yang sesuai untuk mengajar, merangsang dan mendidik. Mengajar mereka ini seolah-olah mengukir di atas batu...

Antara penemuan dan fakta penting yang telah ditemui oleh pelbagai pakar pendidikan awal kanak-kanak, mereka telah mengenalpasti peringkat ini merupakan peringkat yang paling penting untuk merangsang dan meningkatkan keupayaan otak dan minda agar menjadi lebih cekap dan bijak melalui pelbagai bentuk rangsangan.

Salah seorang pakar yang banyak membuat kajian dan percubaan terhadap kecerdasan kanak-kanak adalah Dr Glenn Doman. Antaranya:
  • Tiada ahli sains yang dapat mengalahkan kanak-kanak, dari segi semangat belajar, mengkaji, mencuba dan menyelidik.
  • BKanak-kanak akan lebih gembira jika lebih banyak dan lebih cepat menerima pelajaran. Potensi kanak-kanak membaca sama sahaja dengan potensi bercakap.
  • Kanak-kanak boleh bercakap dahulu kerana kanak-kanak lebih banyak menerima rangsangan pendengaran dan percakapan. (Sangat-sangat betul...mukhlis suka sangat bercakap, tapi cakap bahasa baby la...ummi tak faham lagi..)
  • Sekiranya rangsangan mata dan telinga sama banyak diterima, pasti kanak-kanak akan dapat membaca juga pada masa kanak-kanak itu dapat bercakap. Kaedah rangsangan mata dan telinga ini telah digunakan oleh LR untuk memastikan baby cepat membaca dan bercakap.
  • IQ akan meningkat dengan pesat bila dirangsang pada peringkat ini dan tidak berkesan lagi bila dirangsang selepas peringkat ini.
  • Apa yang tidak diperolehi semasa kecil, sangat sukar diperolehi apabila mereka besar kelak.
  • Pembelajaran pada masa akan datang juga terletak pada apa yang didapatinya semasa baby.
Oleh itu, melalui kajian ini, pakar kanak-kanak amat menyarankan supaya kita memulakan pendidikan seawal yang mungkin. Kita perlu memahami proses pembelajaran baby yang berkesan melalui rangsangan, belaian sentuhan dan sebagainya sebagaimana yang telah dicipta oleh Brillkids dengan mengutamakan "bonding time" antara ibu dan baby semasa belajar.

Kemampuan baby membaca pada usia yang awal tidak datang dengan sendirinya, kita sendiri yang perlu mencipta suasana dan persekitaran membaca bermula dari rumah.

BE THE BEST TEACHER AT HOME TODAY!!





Tuesday, March 1, 2011

Apa Fedahnya Bila Guna LR?

Posted by Siti Mazlita | 0 comments

Mengajar Baby Menbaca Dengan Sistem LR yang sama sekali tidak sama dengan sistem lain!

Program LR ini ada menyediakan beberapa material yang sesuai untuk mommies mengajar baby membaca, antaranya, hardcopy flash card (word and picture), power point slideshow with the actions (ni mmg sangat attractive), flash card kosong untuk mommies menambah word yang baru, file pdf yang boleh didownload terus dan print, silibus, sound file, video (mukhlis sangat suka video "what color is the sky" and "counting bubbles") hehe.. Dengan material yang ada ni, mommies tidak akan terasa tertekan atau stress malah kita akan lihat baby akan enjoy dan happy setiap kali reading session.

Yang penting, during the reading time, mommies kene enjoy dan together learn with the baby, do with a funny action and please avoid objectif-oriented, jangan terlalu meletakkan matlamat, contohnya, bulan depan baby mesti pandai..(impian tu blh..) tp klu terlalu mengharap, bila sampai masa matlamat kita tak tercapai, kita akan mudah give up. Baby mempunyai potensi dan kebolehan yang berbeza-beza, so berikan masa mereka untuk bermain dengan cara membaca...the key is your hand, how to open it, its up to you...hehe




Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)