Sunday, March 20, 2016

Kenapa Perlu Ajar Sendiri Anak Baca Qur'an?

Posted by Unknown |
Kenapa Perlu Ajar Sendiri Anak Baca Qur'an?

Mengajar anak membaca al-Qur'an walaupun hanya mengenal huruf alif ba ta merupakan salah satu tanggungjawab yang perlu dipikul bagi setiap ibubapa. Bukankah ibubapa sebagai role model terbaik untuk anak-anak. Apalah sangat 10minit sehari untuk kita belanjakan masa daripada 1440minit yang kita ada. Semoga ia menjadi bekal akhirat dan amal jariah yang tidak akan putus pahalanya nanti.

mybbcanread.com

Cara: 
Anda boleh mencari dan membeli apa sahaja bahan bacaan yang sesuai dengan anak supaya anak boleh belajar dan membaca dengan enjoy dan gembira.


mybbcanread.com

Ibubapa perlu menjadi role model kepada anak-anak terutama dalam mendidik dan mengajar al-Qur'an. Jika ibubapa tidak lancar dan merasa kurang kemampuan untuk mengajar,
cuba sebaik mungkin untuk belajar dan mengajar.


Kenapa Perlu Ajar Sendiri Anak Baca Qur'an?

"Sesiapa yang membaca al-Qur'an sebelum baligh umurnya, maka akan dikurniakan hikmah kebijaksanaan pada usia kecilnya" (Hadis Riwayat Abdullah bin Abbas r.a)Kenapa Perlu Ajar Sendiri Anak Baca Qur'an?

Setiap pengorbanan dan kesabaran dalam mengajar al-Qur'an malahan setiap huruf yang anak belajar akan menjadi amal jariah dan pahala berterusan walaupun kita berada di alam barzakh.


mybbcanread.com

“Sesiapa yang membaca al-Qur`an dan mengamalkannya Allah akan mengenakan mahkota kepada kedua orangtuanya pada hari Kiamat kelak. (Dimana) cahayanya lebih terang dari pada cahaya matahari di dunia. Maka kamu tidak akan menduga bahawa ganjaran itu disebabkan dengan amalan yang seperti ini. ” (H.R. Abu Daud)“Tidak berkumpul suatu kaum di salah satu rumah Allah SWT, sedang mereka membaca kitab-Nya dan mengkajinya, melainkan mereka akan dilimpahi ketenangan, dicurahi rahmat, diliputi para malaikat, dan disanjungi oleh Allah di hadapan para makhluk dan di sisiNya.” (Hadis Riwayat Abu Dawud)


Pilihan:
Kami menyediakan pilihan alat bantu ajar menggunakan flash felt hijaiyah yang boleh dibawa ke mana-mana. Mudah, ringan dan mesra bayi. 


mybbcanread.com


Like and Share
www.mybbcanread.com
019-3134144

Berminat untuk menjadi agen dropship kami?

 Klik sini0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)