Monday, May 7, 2012

Pengaruh Pengulangan Dalam Jiwa Anak (I)

Posted by Unknown |
Bila sebut tentang ulang/repeatation, kita boleh reflect semula kepada method yang digunakan oleh Glenn Doman dalam pendidikan awal kanak-kanak...seterusnya diaplikasikan oleh Brillkids..sistem flash card yang diulang perkataan tetapi berbeza daripada gambar, bunyi, video dan sebagainya...juga boleh dilihat bagaimana sistem hafalan qur'an dilakukan dengan melakukan ulangan yang berkali-kali dan akhirnya terus melekat dalam jiwa anak-anak...sungguh takjub bukan...?? tetapi kenapa cara ini digunakan oleh mereka..mungkin ada rahsia disebaliknya yang kita sendiri tidak tahu atau mungkin juga tidak perasan...??

Sebelum kita pergi lagi jauh tentang pengaruh pengulangan dalam jiwa anak-anak ini, adalah lebih baik jika kita mengetahui sejarah pengulangan ini dan yang disebut dalam al-Qur'an. Hakikatnya, sistem pengulangan ini sudah lama wujud hatta di dalam al-Qur'an sendiri menggunakan method pengulangan ini...di dalam bahasa Arab ia disebut "TIKRAR"...mari kita sama-sama lihat apakah rahsia di sebalik tikrar (pengulangan) ini...


Tikrar berasal dari kata karra yang berarti kembali, mengulangi atau menyambung. Imam Jauhari menegaskan hal yang sama yaitu, arti kata karra ialah mengulangi suatu hal atau perbuatan tertentu. Dari segi istilah, tikrar  ialah mengulangi satu kata atau perkataan yang sama beberapa kali kerana bebarapa sebab diantaranya dengan tujuan penegasan (tawkid), memberi peringatan atau menggambarkan agungnya sebuah hal tertentu.

Jenis Pengulangan Dalam Qur'an

1.      Pengulangan yang terjadi pada lafaz
Contoh: Lafaz al-jalalah yang disebut dalam surah al-Baqarah ayat 247. Ia diulang lebih dari 2kali dalam satu ayat atau bahkan 3kali.Pada ayat lain, lafaz al-Jalalah diulang hingga lima kali pada satu ayat iaitu masih pada surat al-Baqarah ayat 16.

2.      Pengulangan pada mode gramatikal bahasa arab (nahu)
Pengulangan pada jenis ini lebih kepada keindahan alunan muzik yang ditimbulkan bukan pada berapa kali diulangnya suatu perkataan. Keindahan ini membuat al-Qur`an begitu indah sehingga jiwa pun rindu untuk selalu mentadaburinya dan juga mudah untuk dihafal. Jenis pengulangan ini boleh dilihat dalam surah Makkiyah yangmempunyai potongan-potongan surah relatif pendek. Contohnya surat al-Nazi'at ayat 1-5 

3.      Pengulangan pada perkataan
Jenis pengulangan ini terbahagi kepada 2: a. Pengulangan pada perkataan yang berdekatan, ia boleh jelas dilihat di dalam surat al-Rahman, al-Mursalat dan al-Kafirun. b. Pengulangan pada perkataan yang berjauhan. Pada pengulangan ini kembali menunjukkan kepada kita tentang I`jaz Balaghi yang dimilki oleh al-Qur`an. Contoh surat al-Baqarah ayat 49, al-A`raf ayat 141 dan surat Ibrahim ayat 6

4. Pengulangan tentang kisah al-Qur`an
Contohnya kisah Nabi Musa yang boleh dilihat dalam beberapa surah seperti surat Taha, surat al-Syu`ara, surat al-A`raf, surat al-Isra, surat Yunus, surat al-Nazi`at dan surat al-Dzariyat.
Rahsia Pengulangan Dalam al-Qur`an

 a. Menganjurkan manusia agar mentadabburi al-Qur`an dan seterusnya mengambil ibrah dari pengulangan ayat tersebut. Seperti pada ayat-ayat yang menjelaskan tentang kekuasaan Allah dari penciptaan langit, bumi angkasa raya dan sebagainya. Seperti pada surat al-Syua`ra ayat 8 dan 9 yang diulangi sebanyak lapan kali

b. Anjuran agar istiqomah.

c. Pengukuhan kewujudan Allah yang memilki alam semesta. Seperti dalam surat al-Nisa ayat 131 dan 132

d. Pengkhususan. Seperti pengulangan pada lafaz "manusia" sebanyak dua kali pada surat Ghafir ayat 61. Pemgkususan ini diperuntukan kepada manusia dari makhluk yang lainnya dengan kekufuran mereka pada nikmat-nikmat Allah.

d. Celaan. Seperti pengulangan pada ayatفبأي الاء ربكما تكذبان  sebanyak 30 kali

f. Ancaman. Seperti pengulangan ayat (ويل يومئذ للمكذبين)  pada surat al-Mursalat

Bacaan lanjut boleh dilihat di sini: http://qoetoez.wordpress.com/2011/03/14/pengulangan-al-tikrar-dalam-al-quran/to be continued....perbincangan lanjut akan menyentuh tentang pengulangan yang membawa kepada kebiasaan....0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)