Saturday, April 16, 2011

Bukan untuk bertanding?

Posted by Siti Mazlita |
Mesti kenkadang mommies tertanya-tanya pada diri, kenapa sibuk nak ajar anak awal-awal..sampai masanya drg ni boleh la membaca, takyah nk susah payah nak ajar.."

Kalau kita tengok sejarah ilmuwan dahulu, (umi pernah ulas sedikit sebelum nie) bagaimana Imam Syafie 7 tahun dah boleh menghafaz al-Quran, 30 juzu' ok?ahaks.... Al-Maududi umur 15 tahun dah jadi editor akhbar, Sultan Muhammad al-Fateh umur 19 tahun dah jadi pemerintah...

Glenn Doman menggalakkan untuk mengajar anak seawal mungkin. Beliau juga pernah cakap.."ada banyak sangat teknik di dunia ni untuk mengajar anak untuk membaca"..tetapi daripada semua teknik yang dikaji, cara yang paling berkesan adalah "bila anak dan mommy happy masa belajar".

Basically Glenn Doman metod guna flash card, lebih kurang sama dengan Shicida metod..especially bab flash card dan principle macam mana nk mengaktifkan otak kanan baby. Antara teknik yang dilakukan oleh Glenn Doman:
  • Start early.
  • Teach when your child is happy. (And you’re happy too!) bukan dua-dua tengah stress.
  • Stop before your child want to stop/anak naik bosan/minta berhenti.
  • Create a good and conducive learning environment. Don’t do it while the TV is on.
  • Trust and respect your child.
  • Tunjukkan material cepat2.
  • Selalu update material (tunjuk benda baru).
  • Istiqomah. (ni yang paling penting..!)
  • Sentiasa bersedia awal2 dengan material, etc.
  • The Fail-Safe-Law : Kalau kita dan anak tak menikmati masa2 yang seronok semasa belajar tu, tolonglah stop. You’re doing something wrong.
Malah bukan 24 jam kena ajar budak2 ni. Budak2 cepat belajar. Umi dengan anak2 tak ada pun lebih 10 minit buat aktiviti macam ni. tapi otak mereka sangat superb. Apatah lagi kalau ibu bapa yang committed.

0 comments:

Post a Comment

Tinggalkan sebarang komen / cadangan / pertanyaan anda di sini:
*
*
*
*

Visitor

Nak tanya..?

Followers

 

My Blog List

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by mybabycanread :)